Alkol kullanım bozukluğuna yönelik psikososyal müdahalede sanat terapisinin kullanımı: olgu sunumu - Dinçelli, Buket Canan; Maçkalı, Zeynep; Eracar, Nevin; Bilici, Rabia (Journal of Dependence, 2025)
Bu olgu sunumu, alkol kullanım bozukluğunun tedavisinde psikososyal müdahalenin bir parçası olarak sanat terapisinin, hastanın kendini ifade etme becerilerini ve simgeleştirme becerilerini artırmasına, uygun baş etme yöntemleri geliştirmesine ve işlevselliğini artırmasına nasıl yardımcı olabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Alkol kullanım bozukluğu tanısı alan ve 14 aydır remisyonda olan danışana, 15 aylık süreçte sanat terapisi kullanılarak 42 (+1) seans uygulandı. Her seansta danışanın durumu ve gereksinimleri dikkate alınarak resim, edebiyat, müzik, dans/hareket gibi farklı sanat dallarından çeşitli sanat terapisi uygulamaları gerçekleştirildi. Bu makalede danışanın yaşadığı psikolojik çatışmayı ve süreç içerisinde gösterdiği ilerlemeyi yansıttığı düşünülen sekiz seansa yer verilmiştir. Alkol kullanım bozukluğu olan bireylerin deneyimlediği sanat terapisi tekniklerinin tedavinin başlangıcında tanı ve değerlendirmede yardımcı olabileceği görülmektedir. Ayrıca bu teknikler danışanın semptomlar, yakınmalar ve yaşam döngüleri arasında nedensel ilişkiler kurmasını sağlayarak kendini ifade etme ve simgeleştirme becerisinin arttırılması, uygun baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve psikososyal işlevselliğin arttırılması üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Bağımlılık sorunu yaşayan bireylerin tekrar kullanmaya başlamalarını önlemek ve psikolojik dayanıklılıklarını güçlendirmek amacıyla psikososyal müdahaleler içerisinde bu tür programlara yer verilmesi önerilmektedir.
Keywords: Alkol; alkol kullanım bozukluğu; sanat terapisi; duygusal süreçler