Opiyat kullanım bozukluğu hastalarında inflamasyon: nötrofil/lenfosit, monosit/lenfosit, trombosit/lenfosit, monosit/lenfosit oranları ve ortalama trombosit hacmi - Kulu, Müberra; Özsoy, Filiz; Demir, Bahadır (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışmada; Opiyat Kullanım Bozukluğu (OpKB) tanılı hastaların nötrofil/lenfosit (NLO), platelet/lenfosit (PLO), monosit/lenfosit (PLO) oranı gibi periferik inflamasyon belirteçlerini kontroller ile karşılaştırarak retrospektif incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya; 201 kişi (101 kişi OpKB ve 100 kontrol) alındı. Tüm katılımcıların yaş, cinsiyet gibi demografik verilerini içeren demografik veri formu oluşturuldu. Sonrasında tam kan sayımı ile değerlendirilen laboratuvar parametreleri incelendi.Bulgular: Tüm katılımcılar erkek ve yaş ortalaması 30,68±10,60 idi. Hasta grubunun hemoglobin değeri 14,78±1,29, hematokrit değeri 44,02±3,70 olarak hesap edildi. Yine hastalarda eritrosit 5,00±0,39 ve RDW-SD 43,90±4,26 ile sağlıklı kontrollerden yüksekti. NLO, MLO ve PLO değerleri hasta grubunda sağlıklı kontrollere göre düşük olarak hesap edildi.Sonuç: OpKB hastalarında bazı inflamatuvar parametrelerinde değişiklikler olduğu gösterilmiştir. İnflamatuvar parametrelerindeki bu değişikliklere bağlı oluşabilecek komplikasyonlar; hem tedavi planı hem hastanın semptomlarının değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır.
Keywords: Opiyat kullanım bozukluğu; inflamasyon; nötrofil/lenfosit oranı