Beliren yetişkin üniversite öğrencileri arasındaki sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medya kullanım motivasyonları - Karayiğit, Cebrail; Groter, Aubrey; Thompson, Michael (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beliren yetişkin üniversite öğrencileri arasındaki sosyal medya kullanım motivasyonlarını (sosyal bağlılık, eğlence, sosyal tanınma, bilgi) ve bu motivasyonların sosyal medya bağımlılığıyla ile ilişkisini incelemektir.Yöntem: Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, veriler Bergen Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği (BSMAS) ve Sosyal Ağ Sitelerini Kullanma Güdüleri Ölçeği’ni (SMU-SNS) tamamlayan beliren yetişkin üniversite öğrencilerden (N = 446) toplanmıştır.Bulgular: Bulgular sosyal bağlılık ve sosyal tanınma motivasyonlarıyla sosyal medya bağımlılığı arasında orta derecede güçlü ve olumlu bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca, kadınların ve kampüste yaşayan öğrencilerin daha sık sosyal medya bağımlılığı yaşadıklarını da ortaya koydu.Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular, sosyal medya bağımlılığıyla sosyal medya kullanım motivasyonları arasındaki ilişkinin daha fazla anlaşılmasının önemli olabileceğine dair anlamlı sonuçlar olduğu fikrine geniş destek sağlamıştır.
Keywords: Sosyal medya bağımlılığı; beliren yetişkin; sosyal bağlılık; sosyal tanınma