Elektronik sigara kullanıcılarının elektronik sigaraya yönelik tutumları ve günlük kullanım alışkanlıkları - Dayi, Ali; Kahraman, Süleyman; Korkut, Selim Erçin (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu araştırmada, elektronik sigara (e-sigara) kullanıcılarının e-sigaraya yönelik tutumlarını ve kullanım alışkanlıklarını değerlendirmek amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya e-sigara kullanan 269 kişi dâhil edilmiştir. Çalışmaya katılanlara e-sigara kullanımlarını incelemeye yönelik, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %97’sinin e-sigara kullanmadan önce geleneksel sigara kullandığı, %62.8’inin geleneksel sigarayı bırakmak için e-sigara kullanmaya başladığı, %34.2’sinin halen geleneksel sigara ile birlikte e-sigara kullandığı, %61.7’sinin 12 aydan uzun süredir e-sigara kullandığı, %51.7’sinin uyandıktan sonra ilk 30 dakikada içerisinde e-sigara kullandığı, %100’ünün e-sigarayı geleneksel sigara kullananlara tavsiye ettiği saptanmıştır.Sonuç: Bu çalışma, katılımcıların e-sigaraya yönelik tutumlarına ve günlük kullanım alışkanlıklarına dikkat çekmektedir. Katılımcıların e-sigaraya yönelik olumlu tutumları nikotin bağımlılığının tedavisini engelleyici olabilir. E-sigaranın uzun dönem kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar yapmak halk sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Keywords: elektronik sigara; nikotin; sigara içme