Bergen alışveriş bağımlılığı ölçeği’nin kompülsif çevrimiçi satın alma davranışına uyarlanması - Bozdağ, Yasemin; Yalçınkaya Alkar, Özden (Journal of Dependence, 2018)
Amaç: Bu araştırmanın amacı Bergen Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği’nin çevrimiçi alışverişlerde kullanılmak üzere oluşturulan formu olan Kompülsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği’nin (KÇSA) Türkçe formunun geçerlik, güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.Yöntem: Ölçek 28 maddedir ve çalışmaya Türkiye genelinde 52 ilden % 71.3’ü kadın (n=194), % 28.7’si erkek (n=78) olmak üzere toplam 272 katılımcı katılmıştır. Araştırmaya kompulsif satın alma davranışı ile karakterize olduğu düşünülen internet bağımlılığı, dürtüsellik, materyalizm, yalnızlık, yaşam doyumu, depresyon-anksiyete ve stres değişkenleri de dahil edilmiştir.Bulgular: Geliştirilen ölçeğin Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .95 olarak bulunmuştur. Ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koyabilmek için açımlayıcı faktör analizinden faydalanılmış, faktör yapısı sınanmış ve ölçeğin 5 faktörlü olduğu görülmüştür. Bu faktörler problem-çatışma-nüks, düşünceyle meşgul olma, duygu durum düzenleme, geri çekilme ve tolerans olarak adlandırılmıştır. Ortaya çıkan modelin orijinali ile büyük oranda uyumlu olduğu görülmüştür Ayrıca korelasyon analizi sonuçlarında KÇSA ölçeği ile internet bağımlılığı ve materyalizm arasında pozitif korelasyon bulunmuştur.Sonuç: KÇSA’nın internet alışverişi bağımlılığı ölçümünde kullanılmak üzere ülkemizde yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir değerlere sahip olduğu görülmüştür..
Keywords: bağımlılık; satın alma; ölçek; geçerlik; güvenirlik