Bir grup üniversite öğrencisinin akıllı telefon bağımlılık düzeyleri - Dikeç, Gül; Kebapçı, Ayda (Journal of Dependence, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı İstanbul’da bulunan bir diğer vakıf üniversitesinde öğrenim gören farklı bölümlerdeki öğrencilerin akıllı telefon bağımlılık düzeylerini belirlemektir.Yöntem: Araştırmanın örneklemini ise çalışmaya katılmayı kabul eden 148 kadın, 117 erkek olmak üzere toplam 265 öğrenci oluşturdu. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan Bilgi Formu ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile Qualitrics on-line anket sitesi üzerinden dolduruldu.Bulgular: Çalışmaya katılan örneklemin yaş ortalaması ise 21,04±2,63 bulundu. Katılımcıların %55,8’i kadın, %44,2’si erkektir. Katılımcıların eğitim gördükleri bölümler incelendiğinde sırasıyla Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Fen Fakültesi öğrencileridir. Öğrencilerin eğitim düzeyi değişkenine göre %87,9 lisans, %7,5 yüksek lisans, %4,5 doktora öğrencisidir. Araştırmaya katılan öğrencilerin Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 84.88±22.96 saptandı. Yaş, eğitim düzeyi, akademik not ortalaması ve günlük akıllı telefon kullanma süresi ile Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği arasındaki ilişki belirlemek üzere yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunduSonuç: Mevcut çalışmada üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ölçek puan ortalaması yüksek bulundu. Ülkemizde akıllı telefon bağımlılığının yaygınlığı, risk faktörleri, önleme çalışmaları ve tedavi protokollerinin geliştirilmesi amacıyla farklı popülasyonlarla daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: akıllı telefon bağımlılığı; üniversite; öğrenci