Ergenlerde akıllı telefon bağımlılığı ve yalnızlık arasındaki ilişki - Dikeç, Gül; Yalnız, Tuğçe; Bektaş, Berna; Turhan, Atakan; Çevik, Sümeyye (Journal of Dependence, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı İzmir ilindeki bir grup lise öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının yalnızlık düzeyi ile arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Yöntem: Araştırmanın verileri literatür taranarak hazırlanan Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu (ATBÖ-KF) ve UCLA Yalnızlık Ölçeği ile toplandı. Çalışmaya toplam 465 öğrenci katıldı.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 16.15±1.04, %42.8’i erkek ve %57.2’si kadındır. ATBÖ-KF puan ortalaması 28.14±11.54 ve UCLA Yalnızlık Ölçeği puan ortalaması 53.74±5.43’tür. ATBÖ-KF puan ortalamaları UCLA Yalnızlık Ölçeği arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (r: .202, p:0.00). Öğrencilerin ATBÖ-KF puan ortalamaları ile genel not ortalamaları ve yaş arasında anlamlı ilişki saptanmazken (p
Keywords: akıllı telefon bağımlılığı; yalnızlık; lise öğrencisi; toplum ruh sağlığı hemşiresi