Yeme bağımlılığı - Akyüz Cim, Emine Füsun; Atlı, Abdullah (Journal of Dependence, 2017)
Bağımlılık teriminin gıda ile birlikte kullanımı 1890 yılına kadar uzansa da üzerinde yapılan literatür çalışmaları oldukça yenidir. Yeme bağımlılığında (YB), işlenmiş aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalara karşı bağımlılık benzeri davranış paterni oluşmaktadır. YB’na ilişkin yapılan nörobiyolojik temelli çalışmalar madde bağımlılığına ilişkin ciddi benzerlikler içermektedir. Yeme bozuklukları ve psikiyatrik bozukluğa eşlik ettiği gösterilen YB’nın tanı ve tedaviyi kolaylaştırma açısından tedavi klavuzlarında yer alması gerekmektedir. Yazımızda, kavramsal açıdan tedavi stratejilerine, YB tanısına farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
Keywords: Yeme bağımlılığı; yeme bozukluğu; psikiyatrik bozukluklar