Lise öğrencileri arasında sigara, alkol ve madde kullanım sıklığı: Nevşehir örneği - Özcan, Ayşegül; Küçük Öztürk, Gülhan; Özdil, Kamuran; Şermet Kaya, Şenay (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Psikososyal değişikliklerin ve gelişimsel kriz yaşanma potansiyelinin olduğu ergenlik dönemi, gençlerin yenilik arama ve farklı yaşanılan deneme konusundaki merakları açısından riskli bir dönemdir. Bu araştırma, Nevşehir ilindeki lise öğrencilerinin sigara, alkol ve madde kullanım sıklığını saptamak amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma 2013 - 2014 yılı eğitim öğretim döneminde yürütülmüştür. Araştırmanın evreni, Nevşehir il merkezindeki 8773 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Örneklem 1012 olarak hesaplanmış ancak olası kayıplar dikkate aldığında 2024 öğrenci olarak belirlenmiştir. Veriler, demografik bilgiler, sigara, alkol ve madde kullanımına ilişkin soruların olduğu form ile toplanmıştır. Araştırmada gerekli izinler alınmıştır.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 16± olup, %57.9’u kadın ve %42.1’i erkektir. Öğrencilerin%13.3’ü sigara, %12.6’sı alkolve %6.2’i madde kullandığını belirtmiştir. Öğrenciler, ebeveynlerinin %48.9’unun sigara, %6.7’sinin alkol, %4.6’sının madde kullandığını ifade ederken ailelerinin %33.8’inin zararlı madde kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Sigara içenlerin % 41.6’sı arkadaş çevresi, alkol kullananların % 46.4’ü eğlenmek için ve madde kullananlarının %47.6’sı ise merak nedeniyle kullandığını belirtmiştir. Öğrencilerin %73.4’ü “madde kullanımı kontrol edilebilir” olduğunu belirtmiştir.Sonuç: Araşörma kapsamındaki öğrencilerin ergen sağlığı açısından riskli bir grup olduğu görülmektedir. Bu kapsamda aile, okul ve sağlık çalışanlarının iş birliği ile çözüm odaklı çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Keywords: Nevşehir; sigara; alkol; madde kullanımı; sıklık