DSM-5 düzey 2 madde kullanımı ölçeğinin Türkçe formunun güvenirliği ve geçerliği - Yalın Sapmaz, Şermin; Sargın, Enis; Ergin, Canem; Özek Erkuran, Handan; Öztürk, Masum; Aydemir, Ömer (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Bu çalışmada DSM-5 Düzey 2 Madde Kullanım Ölçeğinin Türkçe versiyonunun güvenirliği ve geçerliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma grupları çocuk psikiyatri kliniğinde tedavi gören ve madde kullanım bozukluk tanısı alan klinik örnek-lem ile toplum örnekleminden oluşmuştur. Bu çalışmaya toplam 92 anne-baba ve 128 ergen alınmıştır. Klinik örneklem CBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi ÇEMATEM’de izlenmekte olan DSM-5’e göre madde kullanım bozukluğu tanısı alan 11-17 yaş arası 34 ergen ve 33 ebeveyninden oluşmuştur. Değerlendirmede DSM-5 Düzey 2 Madde Kullanım Ölçeğinin yanı sıra BAPİ-Ergen formu kullanılmıştır. Güvenilirlik analizlerinde içsel tutarlılık katsayısı ve madde-toplam puan korelasyon analizi; geçerlilik analizlerinde ise birlikte geçerlilik yapılmış ve ölçeğin toplum ve klinik örneklemlerini birbirinden ayırabilme özelliği ROC Eğrisi ile gösterilmiştir.Bulgular: Güvenirlik analizlerinde Cron-bach alfa iç tutarlılık katsayısı çocuk ve ebe-veynformlarıiçin0.847ve0.760bulunmuştur. Birlikte geçerlikte ölçeğin çocuk formunun BAPİ-Ergen formu ile korelasyonu 0.742’dir. ROC çözümlemesinde ROC eğrisinin altında kalan alan çocuk formu için 0.964; ebeveyn formu için 0.990 olarak saptanmıştır.Sonuç: DSM-5 Düzey 2 Madde Kullanım Ölçeğinin Türkçe versiyonu hem klinik uygulamada hem araştırmalarda güvenilir ve geçerli biçimde kullanılabilir.
Keywords: DSM-5 Düzey 2 Madde Kullanım Ölçeği; güvenirlik; geçerlik