“Akıllı telefonumu seviyorum”: akıllı telefon bağımlılığı ve psikolojik risk faktörleri üzerine gözden geçirme - Karaaziz, Meryem; Keskindağ, Buse (Journal of Dependence, 2015)
Akıllı telefon son yıllarda birçok kişinin hayatında önemli yer kaplamaya başlamıştır. Bu konu bağlamında akıllı telefonların internet, cep telefonu, fotoğraf-video, çeşitli oyun ve uygulamalar içermesi sebebiyle günümüzde kullanımı oldukça artmıştır. Akıllı telefonlar hayatımıza kolaylık sağlarken zorluklarda getirmiştir. Bu durum beraberinde bağımlılık riskini ortaya çıkarmıştır. Bu gözden geçirme çalışmasında akıllı telefon bağımlılığı yaşayan bireylerin kişisel özellikleri, psikolojik risk faktörleri, cep telefonu ve internet kullanımı yaygınlığını inceleyerek bununla ilgili çalışmalar özetlenmiştir. Yapılan tarama sonucunda çoğu araştırmada dışa dönük kişilik özelliğine sahip bireylerin, içe dönük kişilik özelliğine sahip bireylere oranla daha fazla akıllı telefon bağımlılığı riski altında oldukları bildirilmiştir. Aynı zamanda araştırmalar nevrotik kişilik özelliğine sahip bireylerin de akıllı telefon bağımlılığı riski altında olduklarını ortaya koymaktadır. Sosyal paylaşım sitelerini sıklıkla kullanan bireylerle narsisistik kişilik yapılanması arasında ilişki olduğunu ortaya koyan araştırmalar, bu ilişkiyle akıllı telefon bağımlılığının doğru orantılı olarak artma riskinin yüksekliğini de vurgulanmaktadır. Araştırmalar, akıllı telefon kullanımının sıklığının artması ile stres, depresif belirtiler ve kaygının ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Keywords: Akıllı telefon bağımlılığı; risk faktörleri; cep telefonu; internet; kişilik özellikleri