Bir tıp fakültesi öğrencilerinin tütün, alkol ve ürünlerini kullanım sıklığı ve risk etmenleri - Avcı, Emine; İlhan, Mustafa Necmi; Civil, Emine Füsun; Özdemirkan, Tuğba; Bumin, Mehmet Ali (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Ülkemizde sigara ve alkol kullanımı yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sağlımızın en büyük tehditlerinden biri olan bu alışkanlıklar gençlerimiz arasında gün geçtikçe yaygınlaşmakta ve tercih edilme yaşları küçülmektedir.BuçalışmadaGaziÜniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin tütün, alkol ve ürünlerini kullanım sıklığı ve risk etmenlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2010-1011 eğitim-öğretim döneminde öğrenim görmekte olan 1003 öğrenciye 04-28 Şubat 2011 tarihleri arasında anket formu kullanılarak yapılmış kesitsel-tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Ulaşım yüzdesi % 78,11’dir.Bulgular: Araştırmaya katılan 1003 öğrencinin % 53,8’i kız, % 46,2’si erkek olup, yaşam boyu tütün ve ürünlerini kullanım sıklığı %37,6, halen tütün ve ürünlerini kullanım sıklığı %18,8, yaşam boyu alkol ve ürünlerini kullanım sıklığı %35,6, halen alkol ve ürünlerini kullanım sıklığı %22,5 olarak bulunmuştur. Ailelerinde tütün ve ürünlerini kullanan kişi olan öğrencilerde olmayanlara göre, tütün ve ürünlerini kullanım sıklığı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (Odds Ratio:3,64, %95 güven aralığı: 2,55-5,20). Ailelerinde alkol ve ürünlerini kullanan kişi olan öğrencilerde olmayanlara göre, alkol ve ürünlerini kullanım sıklığı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (OR:14,60 %95 güven aralığı: 9,94-21,44).Sonuç: Araştırmanın sonuçları tıp fakültesi öğrencilerinin tütün, alkol ve ürünleri hakkında daha fazla eğitime, tütün ve alkol kullanımıyla ilgili müdahalelere gereksinim duyduklarını göstermektedir.
Keywords: Tıp fakültesi öğrencileri; tütün ve ürünleri; alkol ve ürünleri; kullanım sıklığı; risk etmenleri