Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sigara içme alışkanlıkları arasındaki ilişki - Yazıcı, Hikmet; Reisoğlu, Serpil; Kahveci, Harun (Journal of Dependence, 2010)
Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sigara içme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi incelemekti.Yöntem: Tanımlayıcı bir nitelikte olan bu kesitselçalışma, yaşları 17 ile 30 arasında değişen (Ort = 21.64, Ss = 2.59) ve KaradenizTeknik Üniversitesinde öğrenim gören 421 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Kişilik özellikleri Eysenck Kişilik Anketi Gözden Geçirilmiş/Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) ile değerlendirildi. Öğrencilerin kişilik özelliklerinin sigara içme alışkanlıklarıyla ilişkili olup olmadığını belirlemek için lojistik regresyon analizi tekniği kullanıldı.Bulgular: Nörotisizm ve psikotisizm sigara içmenin en anlamlı yordayıcıları bulundu. Dışa dönüklük ile sigara içme arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Yaş cinsiyet, sınıf düzeyi ve ebeveynlerin sigara içmesi de sigara içme alışkanlığının sürdürülmesine katkı sağlayabilen değişkenler olarak saptandı. Erkeklerin sigara içmeye başlama riski kızlara oranla yüksek bulundu, yaş arttıkça da sigara içme olasılığının arttığı belirlendi.Sonuç: Bu sonuçlar yüksek düzeydeki nörotisism ve psikotisizmin birbirinden bağımsız olarak sigara içme alışkanlığı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Keywords: Kişilik; sigara içme; üniversite öğrencileri