Acil servise başvuran hastalarda alkol kullanım bozukluğu - Şengül, Cem; Serinken, Mustafa; Balcı Şengül, Ceyhan; Yüksel, Aykut; Aydın, Berrin (Journal of Dependence, 2010)
Amaç: Acil servis çalışanları için alkol kullanım bozuklukları en kaygı verici sorunlar arasında yer almaktadır. Alkolle ilgili sorunun daha iyi tanınması için geçerli ve güvenilir tarama testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Biz çalışmamızda acil servise başvuran hastalarda alkol kullanım bozukluklarını taramayı amaçladık.Yöntem: Çalışmamızda CAGE ve Alkol Kullanım Bozuklukları Tarama testi (AKBTT) testlerini kullanarak acil servise başvuran hastalarda alkol kullanım bozukluklarını taradık. Veriler SPSS 11,0 programıyla değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışma sürecinde CAGE ve AKBTT soru formlarını kullanarak 574 hastayı değerlendirdik. CAGE soru formuyla 39 kişinin (%6,8>, AKBTTsoru formu ile ise 40 kişinin (%7,0) alkol bağımlılığı için risk altında olduğunu tespit ettik. Cinsiyetin ve eski ruhsal rahatsızlık öyküsünün alkole bağlı sorunları saptamada önemli belirteçler olduğunu saptadık.Sonuç: Acil serviste CAGE ve AKBTT gibi uygulanılması kolay olan testlerle alkolle ilgili problemi olanların tespit edilebilmesi mümkündür. Bu da acil serviste alkol sorunu olan hastaları daha iyi tanıma ve tedavi etme fırsatı verecektir.
Keywords: Alkol; acil servis; tarama; CAGE; AKBTT