Opioid yoksunluk deliryumunun klinik görünümünü karmaşıklaştıran beyin apsesi: olgu sunumu - Kul, Müslüm; Savaş, Haluk A.; Kaya, M. Cemal; Selek, Salih; Yumru, Mehmet (Journal of Dependence, 2008)
Deliryum tüm branşlarda çalışan hekimlerce sık karşılaşılan ve uygun şekilde tedavi edilmediğinde hastanın genel tablosunu olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda tek bir etken rol oynarken bazı vakalarda birkaç etken bir arada bulunabilir. Çoklu etiyolojiye özellikle hastanelerde yatarak tedavi gören yaşlı hasta grubunda daha sık rastlanılır. Fakat pratik uygulamada tabloya yol açabilecek birkaç nedenin birlikte bulunabileceği gerçeği genellikle göz ardı edilmektedir. Etiyolojiye yönelik değerlendirmenin gereğince yapılmaması tedaviyi geciktirirken mortalite ve morbiditenin de artışına katkıda bulunmaktadır. Dolayısı ile çeşitli nedenlere bağlı deliryum tanısı konulan hastalarda tabloya yol açabilecek birkaç nedenin bir arada bulunabileceği unutulmamalıdır. Bu yazıda, opioid yoksunluğu ve beyin apsesi birlikteliği saptanan bir deliryum olgusu, deliryum tablosuna yol açabilecek birden fazla nedenin bir arada bulunabileceğine vurgu yapmak amacı ile sunulmuştur.
Keywords: Deliryum; beyin apsesi; opioid yoksunluğu; çoklu etiyoloji