Adli Tıp Kurumunda incelenen afyon ve türevlerinde 1990 ile 2000 yılları arasındaki değişimler - Toprak, Sadık; Özağ, M. Kadir; Aksu, Murat; Yıldırım, Ali; Çetin, İlhan (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Afyon kullanımı dünyada ve Anadolu’da çok eskilere dayanmaktadır. Türkiye’de 1930’lar sonrası dönemde, afyon politikası önemli değişimler geçirmiş ve 1970’lerden sonra tıbbi üretim kısıtlanmıştır. Bu çalışmada 1990 ile 2000 yılları arasında yakalanan afyon ve türevlerindeki değişimleri ortaya çıkarmaya çalıştık.Yöntem: Adli Tıp Kurumunda 1990 ile 2000 yılları arasında kimyasal analizi yapılan 2862 maddeye ait rapor incelenerek, içlerinden afyon ve türevi olduğu belirlenen maddeler analize alınmıştır.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 11 yıllık dönemde toplam 1435 adet eroin yakalanmıştır. Genel olarak bakıldığında yakalanma sayısı bir artış trendi göstermektedir. Buna karşılık toplam 724 adet morfin yakalanmış ve yakalanma sıklığı 1994 ile 1996 yılları arasında bir pik dışında nispeten durağan bir seyir izlemiştir. Son olarak, toplam 109 kez afyon yakalanmış ve ortalama yaklaşık 2.5 kg’lik partilerden oluştuğu görülmüştür.Sonuç: 1990 ile 2000 yılları arasındaki dönemde, eroin yakalanma sıklığı ve miktarı artarken, morfin yakalanma sıklığı ve miktarı sabit kalmıştır. Bu veri, Türkiye’nin bir eroin üretim noktası konumundan transit geçiş noktası haline geldiğini düşündürtebilir.
Keywords: Afyon; eroin; morfin