Yatarak tedavi gören bağımlı hastalarda nüksün değerlendirilmesi - Saatçioğlu, Ömer; Yapıcı, Aslıhan; Ciğerli, Gözde; Üney, Rıdvan; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2008)
Giriş: Bağımlılık, nükslerle seyreden kronik bir bozukluktur. Alkol veya alkol dışı madde içmeyi bırakan hastaların yaklaşık % 40-50’si ilk 6 ay içinde tekrar kullanmaya başlamaktadır. Nüks süreçlerinin tanımlanması nüksü önlemeyi kolaylaştırabilecektir.Yöntem: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM kliniğinde çoklu yatışı olan 113 hastanın tıbbi kayıtları geriye dönük incelenmiştir. Hastaların sosyodemografik ve alkol-madde kullanım özellikleri, yaşamsal sorunları, nüks nedenleri, içmeme süreleri, yoksunluk belirtileri, tedaviye geliş şekli, yatarak tedavi seyri, sayısı ve süresi, nüks sonrası başvuru süresi, psikiyatrik veya fiziksel hastalık öyküsü, suç geçmişi araştırılmıştır.Bulgular: Yüzonüç bağımlı hasta arasında; 66’sı alkol, 47’si madde kullanmaktaydı. Her iki grupta kadın sayısı düşüktü. Hastaların çoğu ilkokul mezunuydu. Psikiyatrik ve fiziksel hastalık oranı yüksekti. Kognitif değişkenler, alkol bağımlılarında diğer nüks belirleyicilerden daha yüksekti. Başa çıkma yöntemlerinde yetersizlik oranı, madde bağımlılarında daha yüksekti.Sonuç: Her iki grup arasında dönemsel yaşam olayları ve etkilenme alanları farklı olsa bile, alkol ve madde bağımlılarında benzer veya farklı etmenlerin nükse katkısı olacaktır.
Keywords: Alkol; madde; bağımlılık; nüks