Alkol kullanım bozukluğu ve majör depresif bozukluk tanısı olan hastalardaki depresyon belirtileri üzerine venlafaksinin etkinliği - Kalyoncu, Ö. Ayhan; Mırsal, Hasan; Pektaş, Özkan; Tan, Devran; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Bu çalışmanın amacı alkol kullanım bozukluğu ve majör depresif bozukluk tanısı olan hastalardaki depresyon belirtileri üzerine venlafaksinin etkinliğini belirlemektir.Yöntem: Çalışmaya; DSM IV tanı ölçütlerine göre hem alkol kullanım bozukluğu hem de majör depresif bozukluk tanısı alan, başlangıçta Hamilton Depresyon Ölçeği (HDÖ) puanı en az 14 olan, en az iki haftadan bu yana alkol almayan 18-65 yaşları arasındaki hastalar alınmıştır. Çalışmanın ilk haftasında hastalara 75 mg/gün venlafaksin verilmiştir. İkinci haftada doz çalışmanın tedavi dozu olan 150 mg/güne çıkılmıştır. Hastalara; Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAÖ), HDÖ, Klinik Global Izlem (KGI) ölçeği, Belirti Tarama Listesi 90-R (BTL 90-) uygulanmıştır. Hastalar tedavi öncesi ve tedavinin 1., 8., 15., 22., 29., 43., 57. günlerinde değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmaya 61 hasta alınmıştır. İki hasta çalışma dışı kalmış ilk görüşmeye 59 hasta alınmış 4 hasta çalışmayı bırakmıştır. Çalışmayı bırakma nedenleri; iki olguda depresif belirtilerin artış göstermesi, bir olguda manik aşamaya geçiş ve bir olguda alkol kullanımıdır. Tedavi süreci içinde HDÖ, HAÖ ve BTL 90-R puanlarında istatiksel olarak da anlamlı azalma saptanmıştır.Sonuç: Bulgularımız, hem alkol kullanım bozukluğu hem de majör depresif bozukluk tanısı olan hastalarda ven-lafaksin tedavisi ile depresyon ve anksiyete belirtilerinde belirgin iyileşme olduğuna işaret etmektedir.
Keywords: Venlafaksin; depresyon; alkol bağımlılığı; etkinlik