On olguluk bir seri ile internet bağımlılığı klinik görünümleri - Odabaşıoğlu, Gürkan; Öztürk, Özgür; Genç, Yasin; Pektaş, Özkan (Journal of Dependence, 2007)
İnternet bağımlılığı dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşan ve bağımlılıkla ilgili psikiyatristlerin sıklıkla karşılaşmaya başladıkları bir psikopatolojidir. İnternet üzerinden oynanan oyunlar ve bilgisayar başında geçirilen keyif verici anların, aynı psikoaktif maddelere benzer nörobiyolojik mekanizmaları kullanarak bağımlılık yaptığı öne sürülmektedir. Özellikle çocuk ve ergen yaş grubunun internet bağımlılığı açısından belirgin risk taşıdıkları bilinmektedir. Ülkemizde de sosyokültürel faktörler dolayısıyla risk altında çok ciddi bir genç kitle bulunmaktadır. İnternet bağımlılığı saptanan vakalarının bir bölümünde eşlik eden başka psikiyatrik bozukluklar, en sık olarak da sosyal fobi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile depresyon bulunabilmektedir. Bazı durumlara ailede başka bağımlılık davranışı (patolojik kumar, madde) örüntülerinin bulunduğu gözlemektedir Bu durum, tedavide klinisyenin ayırıcı tanı ve eşlik eden diğer psikopatolojiler konusunda dikkatli olmasını gerektirmektedir. Aşağıda, kliniğimize yoğun internet kullanımı şikayetiyle başvuran 10 vakayı detaylı tartışarak, bu konudaki bilinçlenmeyi arttırmayı hedeflemekteyiz.
Keywords: İnternet bağımlılığı; Çocuk ve ergenlerde bağımlılık; internet