Problemli internet kullanımıyla başvuran iki uçlu bir hasta nedeniyle psikiyatrik ek tanı tartışması: olgu sunumu - Köroğlu, Gültürk; Öztürk, Özgür; Tellioğlu, Nergis; Genç, Yasin; Mırsal, Hasan; Beyazyürek, Mansur (Journal of Dependence, 2006)
Gelişen teknolojiyle birlikte gündelik yaşama giren internet kullanımı yaygınlaştıkça beraberinde bazı sorunlu davranışlar da ortaya çıkmış ve bu alanda psikiyatrik tanımlamalara gereksinim duyulmuştur. Tanı ölçütleri oluşturma çalışmalarıyla internetin aşırı kullanımı patolojik kumar oynama, parafili ya da iki uçlu bozukluk gibi diğer psikiyatrik hastalıkların bir belirtisi mi yoksa ayrı bir psikiyatrik hastalık mı sorusuna yanıt aranmaktadır. Problemli internet kullanımı olan bireylerde yüksek oranda ek bir psikiyatrik hastalığın bulunduğunu bildiren yayınların sayısı artış gösterdikçe internet bağımlılığının ayrı bir tanı olup olmadığı tartışması yaygınlaşmıştır. İnternet kullanımı ile ilgili bir çok yayın olmasına karşın ülkemizde bu alanda yapılmış çalışma sayısı çok azdır. Bu yazının amacı aşırı internet kullanımı nedeniyle başvuran bir olgu üzerinden problemli internet kullanımı tanısının ve bu hastalardaki olası psikiyatrik ek hastalıkların tartışılmasıdır.
Keywords: İki uçlu bozukluk; problemli internet kullanımı; psikiyatrik ek tanılar; tanı kategorileri