Alkol bağımlılığında tek taraflı aile terapisi - Kalyoncu, Ö. Ayhan; Karagözoğlu, Mine (Journal of Dependence, 2003)
Alkol bağımlılığının tedavisinde aile terapisinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Tedaviye ailelerin dahil edilmesinin hastanın ayıklık sürecini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Bu süreç içerisinde aileler; suçluluk, utanma, öˆfke gibi olumsuz duygularla etkili bir şekilde başa çıkmayı ve eş bağımlılık kavramı içerisinde hastaya etkin bir şekilde yardımcı olmayı öğrenmektedirler. Son yıllarda aile bireylerinin tedavide aktif bir şekilde rol almasını sağlayan girişimlerin hastanın tedaviyi kabul etmesinde ve ayıklık sürecini kolaylaştırmada olumlu etkileri bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu yazıda alkol bağımlılığında geliştirilen çeşitli müdahale yöntemlerinden biri olan Tek Taraflı Aile Terapisi, teori ve uygulama açısından gözden geçirilmiştir.