Madde kullanıcılarının stresle başa çıkma tutumlarında çocukluk travmalarının etkisi - Orak, Oya Sevcan; Bilkay, Halil İbrahim and Zengin, Çiğdem (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışma, çocukluk çağı travmalarının madde kullanıcılarının stresle başa çıkma tutumları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: İlişki arayan tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Türkiye’de bulunan bir ruh sağlığı hastanesinin alkol ve madde tedavi merkezi ve kapalı psikiyatri kliniklerinde madde kullanımı tanısı alan ve tedavi gören 133 kişi ile yürütülmüştür. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen katılımcıların ilk madde kullanım yaş ortalamasının 17.8 ± 4.7 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları Ölçeği’nden en yüksek puanı duygusal ihmal alt ölçeğinden aldığı saptanmıştır (12.83 ± 3.46). Araştırmadaki bireylerin Başa Çıkma Tutumları Değerlendirme Ölçeği’nin dini başa alt ölçeğinden en yüksek puanı aldıkları belirlenmiştir (13.39 ± 2.71). Çocukluk çağı travmatik yaşantılarının inkar, davranışsal olarak geri çekilme, duygusal sosyal destek kullanımı, madde kullanımı ve kabullenme gibi başa çıkma tutumlarının gelişiminde etkili olduğu bulundu. Sonuç: Madde kullanıcılarının çocukluk çağı travmatik yaşantıları, onların işlevsel olmayan başa çıkma tutumları üzerinde etkilidir. Psikiyatri hemşirelerinin bağımlılıkla mücadele çalışmalarında çocukluk çağı travmalarına yönelik birincil, ikincil ve üçüncül koruyucu yaklaşımlara yer vermeleri önerilmektedir.