Ergenlerin İnstagram bağımlılık düzeyleri ile psikolojik ihtiyaçları arasındaki ilişki - Üstündağ, Alev (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Ergenler sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır. Instagram da bu sosyal medya uygulamalarından biridir. Bu nedenle yapılan bu araştırma ergenlerin Instagram bağımlılıkları ve temel psikolojik ihtiyaçları arasında ilişki olup olmadığının belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 12-15 yaş arasında bulunan 198 ergen gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, Instagram Bağımlılık Ölçeği ve Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir Bulgular: Çalışmaya katılan ergenlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirlenmiştir. Ergenlerin en çok kullandıkları sosyal medya uygulamaları WhatsApp ve Instagram olmasına karşın yapılan incelemede Instagram bağımlılık düzeylerinin orta altı düzeyde olduğu görülmüştür. Ergenlerin genel olarak temel psikolojik ihtiyaçları düzeyinin orta üstü düzeyde olduğu ve Instagram bağımlılık düzeyleri ile temel psikolojik ihtiyaçları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Ergenlerin Instagram Bağımlılığı Ölçeği sonuçlarının yaş ve ekran kullanım süresine göre; Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği sonuçlarının da sınıf düzeyine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.