Hemşirelik öğrencilerinin sosyotropi-otonomi kişilik özellikleri ve kişilerarası duyarlılıkları ile Facebook bağımlılıkları arasındaki ilişki - Baysan Arabacı, Leyla; Taş, Gülsenay; Kavaslar, İbrahim and Dikmen, Merve and Teke, Cemile (Journal of Dependence, 2017)
Amaç: Araştırma, üniversite öğrencilerinin sosyotropi-otonomi kişilik özellikleri ve kişilerarası duyarlılıkları ile facebook bağımlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-ilişkisel tipteki çalışma, 47 farklı üniversitede hemşirelik programına kayıtlı 530 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Facebook Bağımlılık Ölçeği”, “Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği”ve“Sosyotropi-Otonomi Ölçeği” kullanılmıştır. Bulgular: Öğrenci hemşireler günde ortalama 3,9±2,98saat internet kullandığını;%58,1’i beş yıldan daha fazla süre, %51,1’i günde bir kereden daha fazla ve %57,4’ü günde en az 15 dakika facebook kullandığını belirtmiştir. Kişilerarası duyarlılık ölçeğinin alt ölçekleri (kişilerarası kaygı-bağımlılık ve sosyal özgüven eksikliği) ile toplam ölçek puan ortalamaları attıkça facebook bağımlılığı ölçek puan ortalaması da artmaktadır. Ayrıca, öğrenci hemşirelerin, facebook kullanım sıklığı ve günlük kullanım süresi arttıkça facebook bağımlılık ölçek puan ortalaması ve kişilerarası duyarlılık ölçeğinin sosyal özgüven eksikliği alt boyut puan ortalaması da artmaktadır. Sonuç: Öğrenci hemşirelerin facebook bağımlılıkları düşük olup, kişilerarası duyarlılıkları (özellikle kişilerarası kaygı-bağımlılık ve sosyal özgüven eksikliği eğilimleri) arttıkça facebook bağımlılık eğilimleri de artmaktadır.