Türkiye’de gençlerin tütün kullanımında cinsiyet farklılıklarının araştırılması - Alkan, Ömer (Journal of Dependence, 2017)
Amaç: Önemli halk sağlığısorunlarından biri olan tütün kullanım alışkanlığı özellikle gençlerimiz arasında gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 15-25 yaş arası erkek ve kadınların tütün kullanım sıklığını ve tütün kullanımında etkili olan riskli faktörleri belirlemektir. Yöntem: Yapılan çalışma betimleyici ve nedensel-karşılaştırmalı bir araştırmadır. Türkiye Sağlık Araştırması anketinden 15-25 yaş arası 3568 erkek ve 4218 kadın bireyin yatay-kesit verileri kullanılmıştır. Genç erkek ve kadınların tütün kullanımı ile ilgili frekans analizleri verilmiş ve tütün kullanımı ile ankette yer alan değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek için ki-kare bağımsızlık testleri yapılmıştır. Tüm değişkenler birlikte ele alınarak iki kategorili lojistik regresyon analizi ile de erkekler ve kadınların tütün kullanımını etkileyen riskli faktörler belirlenmiştir. Bulgular: Tütün kullanan erkeklerin %79,3’ü ve kadınların %87,1’i kentlerde ikamet etmektedir. Tütün kullanan erkeklerin alkol kullanım sıklığı %27,5 ve kadınların ise %20,8 bulunmuştur. Üniversite mezunu olan erkeklerin eğitim seviyesi en düşük olanlara göre tütün kullanma eğilimi yüksek bulunmuştur (Odds Oranı: 2,86, %95 güven aralığı: 1,71-4,79). Evde günde 5 saatten fazla tütünemaruzkalanerkekler(OddsOranı:5,07, %95 güven aralığı: 3,26-7,88) ve kadınların (Odds Oranı: 16,19, %95 güven aralığı: 9,62-27,25) hiç maruz kalmayanlara göre tütün kullanma eğilimleri oldukça yüksektir. Sonuç: Araştırmanın sonuçları tütün kullanımı ile ilişkili riskli faktörlerin etkilerinin erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğunu göstermektedir. Tütün kullanımının önlenmesine yönelik politikalarda, evde tütüne maruz kalan, alkol kullanan ve aylık geliri yüksek olan gençlere daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.