Bir organ nakil merkezine başvuran verici adaylarının sosyodemografik özellikleri ve psikiyatrik tanıları - İzci, Filiz and Fındıklı, Ebru and Camkurt, Mehmet Akif and Akın, Barış (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Alkol-madde kullanımı her hastalıkta olduğu gibi organ nakli gibi uzun bir tedavi sürecini içeren durumlarda da hastalıkvetedavigidişinietkileyebilmektedir. Bu araştırmada bir organ nakil merkezine başvuran verici adaylarının nakil öncesi ruhsal durum muayeneleri, sosyodemografik özellikleri ve alkol-madde kullanım sıklıkları açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Şişli Florence Nightingale Hastanesinde Ocak 2015- Mayıs 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. 1865 yaş arası organ nakli verici adayı olarak psikiyatri polikliniğine başvuran, verici adayı olup olmayacağı konusunda psikiyatrik muayenesi yapılan, çalışmaya katılmayı kabul etmiş toplam 68 gönüllü çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik veri formu, DSM-IV Eksen tanıları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği-Klinik Versiyonu(SCID-I/CV) ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Başvuranların yaş ortalaması 42.12±12.7 olup, % 44.1’i (n=30) erkek, % 55.9’u (n=38) kadındı. Verici adaylarının alıcılara olan yakınlık dereceleri; % 47.1’i 1. derece akraba, % 25’i eş, % 27.9’u tanıdık veya uzak akraba şeklinde idi. % 16.2’sinde psikiyatrik tedavi öyküsü var iken % 26.5’unda ailede psikiyatrik tedavi öyküsü vardı. % 27.9’unda sigara kullanımı, % 1.5’inde her gün, % 11.8’inde haftada bir, % 16.2’sinde ayda bir kez alkol kullanımı mevcut iken, % 0’ında madde (kanabis, hap, kokain vb. gibi) kullanımı ise saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda, organ nakli merkezine başvuran verici adayı olan olgularda psikiyatrik hastalık öyküsü ve beraberinde alkol kullanımın beklenenden çok olduğu görülmüştür. Dünya ortalamasına göre ülkemizde canlı verici sayısının daha fazla olması ve verici adaylarının yakın akrabalardan oluşuyor olması verici ve alıcı ilişkileri açısından önem arz etmektedir. Ayrıca verici adaylarında psikiyatrik hastalıkların nadir olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.