Sentetik kannabinoidlerin yaşamı tehdit eden etkileri: 3 olgu - Özer, Ürün; Uzun, Utku; Turan, Bahadır; Çarpar, Elif (Journal of Dependence, 2015)
Son yıllarda tasarım maddeler olarak bilinen yeni psikoaktif maddeler popülarite kazanmıştır ve bunlar arasında sentetik kannabinoidler öne çıkmaktadır. Sentetik kannabinoidlerin dinamik, öngö-rülemeyen yapıları ve laboratuar testleriyle saptanmasındaki güçlükler, etkileri hakkındaki verileri kısıtlamaktadır. Burada sentetik kannabinoid kullanımı sonrasında sırasıyla toksik hepatit, bilinç kaybı ve kardiyopulmoner arrest gelişen üç olgu sunularak, sentetik kannabinoidlerin yaşamı tehdit eden etkileri üzerinde durulacaktır. Olguların üçü de psikiyatrik belirtilerle psikiyatri acil birimine başvurmuştur. Sentetik kannabinoid kullanımı olduğu öğrenilen olgularda takiplerde toksik hepatit gibi ciddi fiziksel belirtiler gelişmiştir. Bu belirtiler yaşamı tehdit edici özellikte olup ikinci olgumuzda bilinç kaybı, üçüncü olgumuzda ise kardiyopulmoner arrest ortaya çıkmış ve hastanın kaybedilmesiyle sonuçlanmıştır. Olgularımızın sadece birinde idrarda madde metaboliti testinde benzodiazepin yüksek saptanmıştır. Diğer olgularda idrarda madde metaboliti negatif bulunmuştur. Acil laboratuar tetkiklerinde ise kreatin kinaz yüksekliği, karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk gibi bulgular dikkat çekmiştir. Olgularımız, sentetik kannabinoid kullanan hastalarda yaşamı tehdit eden tabloların ortaya çıkabileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır. Cannabisten daha güçlü bir etki göstermesi, ekonomik olması, kolay ulaşılabilmesi ve standart madde testlerinde saptanmaması nedeniyle giderek daha fazla tercih edilen bu maddeler konusunda klinisyenlerin farkındalığının arttırılması bu maddeleri kullanan kişilerin tanı, takip ve tedavisi ile riskli durumların atlanmaması açısından büyük yarar sağlayacaktır.