Üniversite öğrencilerinde madde bağımlılığı ve etkileyen faktörlerin incelenmesi - Hacıhasanoğlu, Rabia; Türkleş, Serpil (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Bu araştırma Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinde madde bağımlılığı ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel özellikte olan araştırmanın evrenini belirtilen okullarda öğrenim gören toplam 4377 öğrenci, örneklemini ise bu okullardan basit rasgele örneklem yöntemiyle seçilen 963 (evrenin % 22’si) öğrenci oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan tanımlayıcı form ile Mayıs 2005 tarihinde toplanmış, yüzdelik hesapları ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %38.5’inin sigara, % 18.2’sinin alkol, % 0.8’inin uçucu madde kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencinin yaşı, cinsiyeti, yaşadığı yer, sorunlarını ailesi ile paylaşma durumu ve babanın mesleği sigara kullanmayı, öğrencinin cinsiyeti, yaşadığı yer, sorunlarını ailesi ile paylaşma durumu, annenin eğitim düzeyi ve mesleği de alkol kullanmayı etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanım sıklığı çok yüksek olmamakla birlikte arzu edilen bir sonuç değildir. Üniversite öğrencilerine madde bağımlılığına karşı dirençli hale getiren alternatif programlar oluşturulması ve bu konularda eğitimler verilmesi önerilebilir.