Bağımlılık sorunsalını projektif testlerle değerlendirme; bir gözden geçirme - İkiz, T. T. (Journal of Dependence, 2008)
Bu gözden geçirme yazısında bağımlılık sorunsalı üzerinde durularak madde bağımlılarının ruhsal süreçlerinin projektif testlerle açıklanması hedeflenmektedir. Klinik psikopatolojide kişinin bir nesne ile olan özel tarzdaki ilişkisini açıklamak için kullanılan bağımlılık terimi kendini yok etme gibi görünse de tersine kullanıcı kişiler bunu günlük hayatın sıkıntılarından kurtulmak ve rahata ulaşmak, endişe gidermek adına yapılan bir durum olarak açıklamaktadır. Psikanalizin bağımlılık sorunsalına yaklaşımındaki önemli kavramlarından biri olan “kendini sakinleştirme süreçleri” bağımlılık verici maddelerle “kendi kendisini tedavi etme” yoluna giden kişiler için erken dönemdeki yetersiz anne imgelemi ve özdeşim sorunsalına gönderme yapmaktadır. Kişiliğin psikodinamik yanını bize sunan projektif testler ve özellikle de Rorschach testi ile sıklıkla karşılaşılan iki önemli bağımlılık türü olan alkol ve madde kullanımında bu tip hastaların yanıtlarını inceleyerek hangi tipte ruhsal süreçlerin önem kazandığını göstermeyi hedeflemektedir.