Bir ergen bağımlılık tedavi merkezine başvuran olguların yıllara göre madde tercihlerinin değerlendirilmesi - Yüncü, Z.; Bayram, A. T.; Altıntoprak, E.; Akgür, S. A.; Coşkunol, H.; Aydın, C.; Tamar, M. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Alkol ve madde kullanım bozukluğu (AMKB) toplumun önemli bir kesimini etkilemektedir. AMKB olan kişilerin ilk denedikleri madde ve bu maddeyi deneme yaşı yıllara göre farklılık göstermektedir. Bu çalışmada çocuk ve ergenlerin tedavi gördüğü bir bağımlılık merkezine başvuran olguların yıllar içinde bazı klinik özelliklere göre (kullanım yaşı, kullanılan madde türü, cinsiyet) değişimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Eylül 2003- Eylül 2005 (dI) Eylül 2005-Eylül 2007 (dII) dönemlerinde bir ergen bağımlılık merkezinin başvuran olguların dosya kayıtları tarandı. Elde edilen bilgiler SPSS 11 programı ile incelendi. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Bu süre içinde 646 olgu başvurmuştur. Başvuran olguların % 49.5‘ u (n:320) dI, %50.5‘i (n:326) dII‘de gelmiştir. Olguların yaşlarının aritmetik ortalaması dI için 16.25±1.798, dII için 16.48±1.678 olarak bulunmuştur (p:0.053). Cinsiyete göre değerlendirdiğimizde kız hasta oranının dI‘de %10.3, dII‘de %18.1 erkek hasta oranının dI‘de % 89.7, dII‘de %81.9 olduğu belirlenmiştir (p:0.007). dI‘ de başvuran olguların %74.7 esrar, %56.6 ekstazi, %49.7 uçucu, %42.3 alkol, %31 benzo, %2.7 kokainin, %0.3 eroin buna karşın dII‘de %77.7 esrar, %66.5 ekstazi, %44.9 alkol, %36.6 uçucu, %27.5 benzo, %2.4 kokainin kullandıkları saptanmıştır. Uçucu kullanımında da azalma, buna karşın ekstazi kullanımında artma saptanmıştır. Tartışma: Bu çalışmada bildirilen ilk olarak madde deneme yaşı literatür bilgisi ile uyumludur. Madde kullanan ergenlerin kullandıkları maddeler ve cinsiyet dağılımları yıldan yıla farklılık göstermektedir. Sigara hala ilk olarak denenen madde olmakla beraber esrar ve ekstazi kullanımında önemli bir artma vardır.