Bir kez ekstazi kullanımına bağlı gelişen bir obsesif kompulsif bozukluk olgusu - Semiz, Ü. B.; Algül, A.; Güneş, C.; Ateş, A.; Başoğlu, C.; Ebrinç, S.; Çetin, M. (Journal of Dependence, 2008)
Ekstazi (3, 4-methylenedioxymethamphetamine, MDMA), toplumda yaygın olarak kötüye kullanılan bir maddedir. Literatürde ekstaziye bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen ve ısrarlı şekilde süren birçok farklı psikiyatrik bozukluk bildirilmiştir. Ekstazinin serotonerjik nöronlarda kalıcı hasar oluşturduğuna ilişkin kanıtlar giderek artmaktadır. Bu makalede bir kez ekstazi kullanımı sonrası gelişen bir obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olgusu sunulmuştur. Olgunun, ekstazi kullanımından sonra yorgunluk ve pişmanlık hissettiği, daha sonra ekstazi tozu bulaşmış olabileceği ve bunu yanlışlıkla yutabileceği korkusuyla ellerini hiçbir yere dokunduramadığı, sürekli ellerini yıkama ihtiyacı hissettiği, son bir senedir yakınmalarına dini içerikli takıntılarının eklendiği, daha önce herhangi bir psikiyatri doktoruna gitmediği ve tedavi kullanmadığı anlaşılmıştır. Bu yazıda olgudan hareketle, ekstazinin olası etki mekanizmaları ve nöronal düzeyde yaptığı etkiler gözden geçirilmiştir.