Alkol bağımlılığı olan erkek hastalarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu - Etik, Ç.; Taner, Y.; Taner, E.; Arıkan, Z. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada, erişkin alkol bağımlılığı olan hastalarda, erişkin dönem ve çocukluk çağı ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)‘ belirtilerinin araştırılması ve bu olguların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya alkol bağımlılığı tanısı konarak, halen tedavisi süren ve daha önce tedavi görüp ayaktan takibi devam eden 54 hasta dahil edilmiştir. Hastalara Turgay, DSM-IV‘e Dayalı Erişkin DEHB Tanı ve Değerlendirme ölçeği uygulanarak DEHB tanısı konmuştur. Çocukluk dönemine ait DEHB belirtilerinin taranması amacıyla da Wender Utah Derecelendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bireyler DEHB varlığına göre iki gruba ayrıldıktan sonra, ortalama alkole başlama (p<0.001) ve ortalama düzenli alkol kullanımına başlama yaşlarının (p<0.01) DEHB belirlenen grupta DEHB olmayan gruba göre belirgin olarak düşük olduğu bulunmuştur. Yine erişkinlikte DEHB tespit edilenlerin Wender Utah Derecelendirme Ölçeği‘ne göre belirlenen çocukluk dönemi DEHB puanları da anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır (p<0.001). Sonuç: DEHB‘nin yetişkinlikte devamını öngören faktörler arasında sayılan çocukluk belirtilerinin şiddeti, tedavi alıp almama göz önüne alındığında; Alkol- madde bağımlılığı gelişiminin önlenmesinde çocukluk döneminde erken tanı ve tedavi uygulamasının önemini ortaya çıkarmaktadır.