Tıp fakültesi birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde sigara içme durumu ve depresyon yaygınlığı arasındaki ilişki - Marakoğlu, Kamile; Çivi, Selma; Şahsıvar, Şule; Özdemir, Saniye (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde sigara içme durumu ve depresyon yaygınlığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu çalışmada, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine sosyo-demog-rafik özelliklerini ve sigara içme durumlarını tespit için bir anket ve depresyon düzeylerini değerlendirmek için 21 sorulu Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Çalışma 1 Şubat–1 Mart 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İstatistiksel analiz için Ki-Kare testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmanın yürütüldüğü sürede toplam öğrencilerin %81.9’una ulaşıldı (331/404). Öğrencilerin ortalama yaşı 19.51±1.37 idi. Cinsiyet dağılımları değerlendirildiğinde %56.2’si (186) erkek ve %43.8’i (145) kadındı. Sigara içme yaygınlığı %16.0 (53/331) olarak bulundu. BDÖ değeri öğrencilerin %43.8’inde (145/331) 10 ve üzeri olarak bulundu. BDÖ değerlerine göre depresyon şiddeti %24.8’inde (82/331) hafif, %12.1’inde (40/331) orta ve %6.9’unde (23/331) şiddetli olarak tespit edildi. BDÖ’nün ortalama değeri kız öğrencilerde 11.13±7.9 (median=9, min=0 max=38), erkek öğrencilerde 8.96±8.27 (median=7, min=0 max=48) idi. Sigara içenlerde içmeyenlere göre depresyon değeri yüksekti (p>0.05). Aileleriyle birlikte kalanlarda yurt ve diğer ortamlarda kalanlara göre depresyon değeri ve sigara içme yayınlığı daha düşüktü (p>0.05). Sigara içen öğrencilerin ailelerinde sigara içme yaygınlığı anlamlı düzeyde yüksek olarak bulundu (p<0.05). Sonuç: Öğrenciler arasında sigara içme yaygınlığı genel populasyondan az olmakla birlikte depresyon değerinin %43.8 olarak bulunması öğrencilerimizin ruh sağlığı açısından risk altında olduğunu göstermektedir. Öğrencilerimize destek amaçlı özel danışmanlık hizmetlerinin ilgili kurumlarca verilmesi faydalı olabilir.